Sunt deja client
E-mail
 
Parola
 
Am uitat parola
Sunt client nou
Creaza Cont
×

»
Sfaturi practice


Intrucat suntem mereu preocupati sa ne imbunatatim nu doar calitatea produselor dar si a serviciilor oferite clientilor nostrii, pentru a va putea oferi consultanta de specialitate, doi membri ai familiei Coramet s-au instruit si au obtinut certificatul de Inspector Frosio pentru tratarea suprafetelor metalice.Fiind pe piata si legitimatii contrafacute, va invitam sa verificati autenticitatea acestora accesand urmatorul link: http://frosio.no/en/#check-certificate

Ce este Frosio si care este rolul unui inspector?

Frosio este Consiliul Norvegian pentru Instruirea si Certificarea Inspectorilor pentru tratarea suprafetelor metalice. Organizatia FROSIO a fost infiintata in anul 1986 de către industria protectiilor anticorozive pentru a satisface cererea tot mai mare de personal calificat si certificat.

Obiectivele Frosio

 • Sa ridice nivelul de calitate in toate aspectele activitatilor de tratamentul suprafetelor si termoizolatii;
 • Sa se implice prin formularea de cerinte de calitate si dezvoltarea de programe de educatie pentru inspectorii in tratarea suprafetelor si izolatiilor.

Siguranta

Frosio pune mare accent pe importanta impartialitatii in desfasurarea unei inspectii astfel incat obiectivele sale sa fie atinse si conflictele de interese gestionate corect.

Cerinte pentru certificare

 • Participarea la un curs de 80 de ore furnizat de o organizatie de instruire aprobata de FROSIO;
 • Promovarea examenelor teoretice si practice;
 • Documentarea experientei relevante si a experientei in inspectii.

Niveluri de certificare si valabilitate

Sistemul de certificare FROSIO are trei niveluri diferite:
Candidat inspector FROSIO certificat de nivel I – Legitimatie alba - Nu este necesara experienta relevanta;
Candidat inspector FROSIO certificat de nivel II – Legitimatie verde - Sunt necesari minim doi ani de experienta in domeniu;
Candidat inspector FROSIO certificat de nivel III – Legitimatie rosie - Necesita cel putin cinci ani de experienta relevanta si documentata.
Certificatele sunt valabile cinci ani de la data emiterii, inspectorul fiind obligat ca dupa expirarea valabilitatii sa trimita documente ce atesta ca practicare activitatii de inspectii, inainte de reemiterea unui alt certificat valabil.

                                                                             Apelati cu incredere la CORAMET!


Despre vopsele lavabile

Compozitia vopselei lavabile:
dispersii apoase: diversi polimeri sau copolimeri de molecula mare (rasina stiren acrilica, acrilici, poliacetati de vinil) dispersati in apa. Formarea peliculei se face prin evaporarea apei.
pigmenti: bioxid de titan, confera putere mare de acoperire, culoarea dorita, protejeaza filmul de rasina impotriva radiatiei solare, influenteaza vascozitatea si proprietatile reologice ale vopselei.
extenderi: materiale de umplutura (cu putere mica de acoperire) care reduc pretul vopselei.
aditivi: substante ce contribuie la imbunatatirea procesului de fabricatie a unei vopsele lavabile, la proprietatile de aplicare, la stabilitatea în timp a vopselei si la durabilitatea filmului de vopsea.
substante nevolatile: sunt din vopsea lavabile - echivalent cu corp solid.

Tipuri de vopsea lavabila, exista mai multe tipuri de vopsea lavabila, iar incadrarea intr-o anumita tipologie depinde de rezistenta la spalare, de locul aplicarii, de proprietati si de particularitati.
In functie de rezistenta la spalare acestea sunt:
Vopsea semi-lavabila – poate fi spalata, insa nu rezista la foarte multe spalari, iar culoarea se poate lua la stergere
Vopsea lavabila – este mata si mai rezistenta la spalari repetate
Vopsea superlavabila – are un aspect mai lucios si poate fi stearsa

In functie de locul aplicarii:

Vopselele lavabile de interior sunt destinate utilizarii in interiorul imobilelor si nu au o rezistenta crescuta la conditii deosebite precum umezeala sau temperaturi extremeStandardul DIN EN 13 300 clasifica calitatile materialelor pe baza de dispersii apoase, destinate finisajului peretilor si plafoanelor in spatii interioare prin:
Rezistenta la abraziune umeda
Raportul de contrast ( Puterea de acoperire )
Gradul de luciu
Granulatia maxima

Vopsele lavabile de exterior sunt destinate finisarilor exterioare, fiind caracterizate prin rezistenta ridicata la UV (cu rezistenta crescuta la factori de mediu – umezeala, caldura excesiva sau temperaturi foarte scazute) cat si grad de lavabilitate ridicat.

In functie de proprietati:
Vopsea antimucegai – impiedica formarea sporilor de mucegai
Vopsea lavabila antibacteriana – ajuta la pastrarea unui mediu sanatos si curat in casa
Vopsea cu protectie impotriva murdariei – are compusi speciali care impiedica murdaria sa patrunda in structura sa, ceea ce o face foaret usor de indepartat
Vopsea rezistenta la intemperii – potrivita pentru exterior si cu o rezistenta crescuta la umezeala, caldura sau frig
Vopsea cu putere mare de acoperire – e nevoie de o cantitate mica pentru a acoperi o suprafata mare

In functie de particularitati:
Vopsea antibacteriana – potrivita in special pentru mediile in care nu trebuie sa patrunda bacteriile (spitale, clinici etc.)
Vopsea cu latex – are o rezistenta crescuta la spalari repetate
Vopsea cu protectie impotriva patarii si zgarierii
Vopsea cu protectie la frecare, ingalbenire etc.
Pasi in alegerea unei vopsele lavabile

1. Mai intai trebuie sa cunoastem suprafata in mp care urmeaza sa fie zugravita.

2. E foarte important sa facem diferenta calitativa a vopselei lavabila, care se diferentiaza prin:
- gradul de acoperire
- rezistenta in timp
Mai exact ne uitam cati mp acoperim cu un litru de vopsea si cate straturi trebuie aplicate unul ,doua sau trei. Aceste informatii se gasesc in fisa tehnica si pe ambalajul produsului. De multe ori consumatorii fac greseala de a alege un produs ieftin, fara sa verifice aceste aspecte si cumpara o cantitate mai mare de vopsea economica, in loc sa prefere o cantitate mai mica de vopsea premium. Astfel se pierde la calitate, timp, energie si nu in ultimul rand bani.

3. Pentru a putea compara pretul corect procedam astfel: Verificam pretul pe un litru de vopsea lavabila si il inmultim cu consumul specificat de producator pentru un mp. Astfel aflam costul pe un mp. Inmultim apoi pretul pe mp cu suprafata care urmeaza sa fie zugravita si aflam costul final al lucrarii. (Se recomanda sa se calculeze si amorsa)

4. Al patrulea pas, comparam pretul final intre doua, trei variante de vopsea lavabila (de top, medie si economica) si aflam in termeni reali care este economia realizata si daca aceasta economie justifica situatia in care la un interval de timp necesita sa mai zugravim o data. Durata de viata a unei vopsele de top este dubla fata de una economica (ex.cu o vopsea economica trebuie zugravit din 3 in 3 ani, cu o vopsea de top din 6 in 6 ani)

5. Al cincilea pas, aflam si costul vopselei lavabile la tipul de ambalaj pe care-l cumparam. In concluzie cu un produs de top trebuie sa cumparam o cantitate mai mica cu 50% comparativ cu o vopsea economica.
 
Despre tencuieli decorative
 
In general, tencuiala decorativa este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, folositi in primul rand pentru a asigura protectia constructiei impotriva intemperiilor, dar si pentru a-i oferi acesteia un finisaj deosebit. Pe langa rezistenta in timp a cladirii pe care este aplicata, tencuiala decorativa permite zidurilor sa “respire”, asigurand circulatia constanta a vaporilor de apa si prevenind astfel aparitia igrasiei in interior. Calitatea unei tencuieli decorative se datoreaza compozitiei acesteia, acestea sunt pe baza de rasina stireno acrilica sau aditivata siliconic, silicatic.
Tipuri de tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa acrilica este pe baza de rasini acrilice, cu adaos de cuart, aditivi si granule de marmura de diverse marimi, pentru finisarea superioara a tencuielilor exterioare si obtinerea de efecte decorative deosebite, cu aspect striat.
Tencuiala decorativa siliconica este un material pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici, dar si adaos de cuart si granule de marmura de diverse marimi. Are o rezistenta mare la apa, cat si flexibilitate si este recomandata in special pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi sau pentru termosistemul caselor noi.
Tencuiala decorativa silicatica are in compozitie cantitati mari de silicat de potasiu (sticla solubila de potasiu), ingrediente minerale, pigmenti acrilici, microfibre, adaosuri, apa, etc. Este rezistenta la umezeala, nu arde, nu se murdareste si este foarte permeabila la vaporii de apa.
Tencuiala decorativa mozaic, contine granule minerale colorate si rasini sintetice. Este un material deosebit de rezistent la actiuni mecanice si la intemperii, fiind recomandat zonelor celor mai expuse precum soclurile si gardurile.
Tencuiala decorativa Coramet se poate gasi in diferite granulatii in functie de optiunile si de cerintele estetice, se pot alege 3 tipuri de granulatii:
1-1,5 mm (R15) tencuiala decorativa fina care are granulatii de 0,5 -1,5 mm, iar rezultatul final este un model „periat”, usor neted.
1,5-2 mm (Fatada) tencuiala decorativa „bob de orez” are granulatii de 1,5 – 2 mm si un aspect uniform.
2,5-3mm (R25) tencuiala decorativa „coaja de copac” are granulatii de 2 – 3 mm si un aspect striat sau zgariat.
Acestea pot fi colorate cu ajutorul masinilor de nuantat in culoarea dorita de client si in functie de preferinta clientului se pot obtine diferite aspecte:
scoarta de copac
bob de orez
circular
Durabilitatea unei fatade este unul dintre aspectele principale care determina calitatea unei tencuieli decorative.

Metodele si pasii necesari pentru aplicarea tencuieli decorative:

1. Se aplica amorsa respectiv grundul
2. Continutul produsului se amesteca bine.
3. Se aplica tencuiala cu fier de glet din otel inoxidabil si se driscuieste rotund, vertical sau orizontal cu o drisca de plastic, fara a se exagera cu frecarea particulei pentru obtinerea modelului, altfel existand posibilitatea obtinerii de nuante de culori diferite.

Nu se recomanda ca suprafata sa fie finisata cu tinci si glet de var.

Temperatura mediului de aplicare este de 5-30°C, sub 5°C tencuiala decorativa se usuca mult mai greu si exista pericolul spalarii culorii sub actiunea ploii.

Nu se lucreaza sub actiunea directa a razelor de soare, vant sau umiditate peste 80% (ceata), pericol de ploaie sau inghet.

Veti avea ca rezultat un aspect placut, rezistenta la murdarie, ploaie, inghet, zgarieturi sau alte socuri mecanice. Tencuiala decorativa Coramet minimalizeaza absorbtia apei, aparitia bacteriilor, fungilor. Aplicarea usoara si aderenta buna la suport sunt beneficii care va vor ajuta sa economisiti timp, bani si energie.

Despre emailuri decorative


Acoperirile cu vopsele sunt clasificate în trei grupe principale, în conformitate cu mecanismele lor de uscare / întărire, cele trei grupuri principale sunt:
-uscarea fizică (vopsele se usucă prin evaporarea solvenţilor)
-uscarea oxidativă (vopsele, în afară de evaporarea solventului, reacţionează chimic cu oxigenul din aer)
-uscarea chimică care se poate face doar în prezenţa unui întăritor (baza și întăritorul intră în reacţie chimică și vor reacţiona între ele determinând astfel întărirea peliculei de vopsea).
Cum putem investiga dacă un sistem de vopsire existent este cu uscare prin oxidare (oxidatively curing), uscarea fizică (physically drying) sau cu întărire chimică (chemically curing type).
Înmuiaţi o cârpă în solvent MEK și după puneţi-o pe suprafaţa vopselei existente, dacă vopseaua este dizolvată, puteţi fi siguri că aceasta este una cu uscare fizică ‘’physically drying’’(cu excepţia unor produse pe bază de apă). Alternativ, luați câţiva fulgi mici de vopsea pe care o scufundaţi în MEK. Dacă vopseaua se dizolvă, vă puteţi asigura că este una cu uscarea fizică ‘’physically drying’’ (cu excepția unor produse pe bază de apă).
Înmuiaţi o cârpă în solvent MEK și aceasta trebuie pusă pe suprafața vopselei testate, dacă vopseaua se încreţește sau se ridică, dar nu se dizolvă, puteţi fi siguri că este o vopsea cu uscare oxidativă. Alternativ, luaţi caţiva fulgi mici de vopsea și scufundaţii în MEK. Dacă vopseaua se încreţeste sau se ondulează și apoi se îndreaptă din nou, dar nu se dizolvă, puteţi fi siguri că este o vopsea cu uscare oxidativă.
Acoperirile cu vopsele sunt, de asemenea, clasificate în funcţie de compoziţia lor în așa-numitele "tipuri generice".
Prin termenul "generic" în acest context se face referire la un numitor comun pentru un grup de vopsele, adică la o caracteristică comună acestor vopsele. În termeni populari, noi ne referim la acești termeni și îi menționăm ca o "familie" de vopsele, cum ar fi de ex. familia alchidică, familia vinilice, familia epoxidicilor.
Componenta care determină în ce grup generic trebuie incadrate vopselele este liantul (sau liantul principal).
Într-un sistem de vopsire (acoperire) sunt diferite straturi (sau între straturi) care au funcţii diferite.
Vopselele asigură protecţie împotriva coroziunii prin intermediul a trei principii mai importante:
Principiul de barieră - gudron de cărbune epoxidic
Principiul inhibitorului - grund alchidic pigmentat cu fosfat de zinc
Principiul galvanic - zinc etil silicat
Un grund poate / trebuie să asigure :
- protecţia împotriva coroziunii (pigmentaţi cu zinc)
- aderenţă la substrat cât și la stratul ulterior.
- peliculei de vopsea construcţie
- peliculei rezistenţă chimică
Un strat final de finisaj poate / trebuie să:
- ofere culoarea (aspect plăcut, de avertizare, dă culoare la casă, pot fi de camuflaj)
- asigură un grad de luciu ridicat (ușor de curăţat, frecare redusă)
- oferă peliculei de vopsea construcţie
- oferă peliculei proprietăţi antiderapante
- oferă peliculei proprietăţi antivegetative
- oferă peliculei rezistenţă chimică
- reduce răspândirea flăcării
Pentru a atinge durata de viaţă dorită pentru sistemele de vopsire, sunt necesare două aspecte ale pregătirii suprafeţei, acestea sunt gradul de pregătire (curăţenie) a suprafeţei metalică și gradul de rugozitate (configurare a suprafeței, topografie = suma rugozității și densitatea caracteristică). Cu cât gradul de curăţare a metalelor este mai mare, cu atât durata de viaţă va fi mai mare. Cu cât configuraţia suprafeţei este mai bună, cu atât va fi mai bună aderenţa. Durata de viaţă a vopselelor este strâns legată de gradul de aderenţă obținut.

Despre lacuri decorative
 
Lacurile si vopselele sunt materialele de acoperire cele mai folosite. Principala deosebire dintre ele este conținutul de pigment. Lacurile nu conțin pigmenți de regulă, dar există și lacuri cu un procent foarte mic, astfel incat produsul sa ramana transparent.

Vopselele au un conținut ridicat de pigmenți care le fac opace, ele fiind folosite la acoperirea totală a suportului lemnos.
Lacurile si vopselele se caracterizează prin duritate, rezistență fizică și chimică crescută, precum și prin grad de luciu. Pentru o aderență mai bună la suport, înaintea aplicării lacului/vopselei, se aplică grundul, transparent sau opac, în funcție de tipul finisării. Grundul este produsul de finisare cu foarte bună aderență la suport, care acoperă și încarcă bine suprafața, se șlefuiește ușor și asigură o bună aderență stratului următor. Este indicat ca grundul să fie de același tip ca lacul, dar pot fi și diferite. În acest caz trebuie verificată compatibilitatea dintre ele înaintea aplicării. Acoperirea se poate face și cu straturi succesive dintr-un singur produs, de obicei un lac universal, care combină proprietăți ale grundului cu cele ale lacului, dar cu o calitate diminuată față de cele două aplicate separat.

Principalul scop al finisării este de protecție a lemnului, dar în același timp are și un rol estetic.
Materialele de finisare folosite sunt chiturile de reparație, coloranții (baițurile), produsele de protecție, grundurile, lacurile, emailurile, uleiurile, cerurile. Pe lângă acestea, sunt folosiți și diluanții, care ajută materialele să aibă caracteristicile necesare aplicării și prin care se controlează uscarea lor.
Materialele de finisare sunt compuse din rășini, materiale de umplutură, pigmenți, solvenți și diverși aditivi (agenți de întindere, plastifianți, emulgatori, antispumanți, etc). Proprietățile principale ale materialelor de finisare sunt date de rășina de bază.
Chiturile de reparație sunt folosite pentru umplerea micilor crăpături sau găuri apărute pe suprafața lemnului nefinisat.
Coloranții sunt, de obicei, aplicați sub finisajele transparente (lacuri, ceară, ulei), scopul lor fiind de a colora lemnul, astfel încât structura naturală să rămână vizibilă și pusă în valoare.
Produsele de protecție sunt folosite pentru tratarea suprafețelor care au nevoie de protecție insectofungicidă (microorganisme, ciuperci, insecte, etc.), cum ar fi mobilierul de grădină, ramele de ferestre sau alte suprafețe de lemn folosite la exterior.
Cerurile și uleiurile sunt folosite atunci când se dorește păstrarea aspectului natural al lemnului.
În general, sunt produse cu proprietăți superficiale scăzute, mai ales cele legate de rezistența la zgâriere și la pătări. În ultima vreme s-au dezvoltat uleiuri cu rezistență crescută (uleiurile UV pentru pardoseli), fără a afecta aspectul natural al lemnului.

Diluanții sunt folosiți în pregătirea materialelor pentru aplicare și pentru controlul uscării. În funcție de tipul de acoperire, solvenții care se folosesc sunt diluanții organici, apa sau amestecul dintre apă și o cantitate mică de solvent organic miscibil cu aceasta (alcool, acetonă). Diluanții sunt amestecuri de solvenți organici, prin care se controlează uscarea materialelor de finisare. Astfel, un diluant folosit vara, va conține solvenți greu volatili (diluant lent), iar unul folosit iarna va avea solvenți repede volatili (diluant rapid).
Diluanții pot fi: rapizi, medii si lenți. Diluanții lenți prelungesc timpul de uscare pe timpul verii lăsând stratul de lac să se așeze mai bine.
În cazul lacurilor lucioase este recomandată folosirea diluanților lenți și de iarna. Folosirea diluanților rapizi face ca timpul de uscare să se scurteze, recomandată fiind folosirea lor pe timpul iernii. Alegerea unui diluant se face și în funcție de metoda de aplicare și condițiile atmosferice.
 
 


Newsletter
Inregistreaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu noutatile
 
   
 • Alti
 • Akzo Nobel
 • Alchim
 • AMG Auto
 • Azur
 • Bico
 • Carbochim
 • Cemont
 • Cesal
 • Cosmos Lac
 • CP-Italia
 • Deve
 • Elton
 • Feroneria
 • Hanno
 • Harris
 • Henkel
 • Hexa
 • Hier Ist
 • Hirsch
 • Holchim
 • Hypercom
 • Inchem
 • Klingspor
 • Kraft
 • Kynita
 • Mandy
 • Megachim
 • Perind
 • SAF-FRO
 • Sprint
 • T-Class
 • Vadova
 • Westall