Lacuri decorative
24/06/2022

Lacuri decorative

Lacurile si vopselele sunt materialele de acoperire cele mai folosite. Principala deosebire dintre ele este conținutul de pigment. Lacurile nu conțin pigmenți de regulă, dar există și lacuri cu un procent foarte mic, astfel incat produsul sa ramana transparent.

Vopselele au un conținut ridicat de pigmenți care le fac opace, ele fiind folosite la acoperirea totală a suportului lemnos.
Lacurile si vopselele se caracterizează prin duritate, rezistență fizică și chimică crescută, precum și prin grad de luciu. Pentru o aderență mai bună la suport, înaintea aplicării lacului/vopselei, se aplică grundul, transparent sau opac, în funcție de tipul finisării. Grundul este produsul de finisare cu foarte bună aderență la suport, care acoperă și încarcă bine suprafața, se șlefuiește ușor și asigură o bună aderență stratului următor.

Este indicat ca grundul să fie de același tip ca lacul, dar pot fi și diferite. În acest caz trebuie verificată compatibilitatea dintre ele înaintea aplicării. Acoperirea se poate face și cu straturi succesive dintr-un singur produs, de obicei un lac universal, care combină proprietăți ale grundului cu cele ale lacului, dar cu o calitate diminuată față de cele două aplicate separat.

Principalul scop al finisării este de protecție a lemnului, dar în același timp are și un rol estetic.

Materialele de finisare folosite sunt chiturile de reparație, coloranții (baițurile), produsele de protecție, grundurile, lacurile, emailurile, uleiurile, cerurile. Pe lângă acestea, sunt folosiți și diluanții, care ajută materialele să aibă caracteristicile necesare aplicării și prin care se controlează uscarea lor.

Materialele de finisare sunt compuse din rășini, materiale de umplutură, pigmenți, solvenți și diverși aditivi (agenți de întindere, plastifianți, emulgatori, antispumanți, etc). Proprietățile principale ale materialelor de finisare sunt date de rășina de bază.

Chiturile de reparație sunt folosite pentru umplerea micilor crăpături sau găuri apărute pe suprafața lemnului nefinisat.
Coloranții sunt, de obicei, aplicați sub finisajele transparente (lacuri, ceară, ulei), scopul lor fiind de a colora lemnul, astfel încât structura naturală să rămână vizibilă și pusă în valoare.

Produsele de protecție sunt folosite pentru tratarea suprafețelor care au nevoie de protecție insectofungicidă (microorganisme, ciuperci, insecte, etc.), cum ar fi mobilierul de grădină, ramele de ferestre sau alte suprafețe de lemn folosite la exterior.

Cerurile și uleiurile sunt folosite atunci când se dorește păstrarea aspectului natural al lemnului.
În general, sunt produse cu proprietăți superficiale scăzute, mai ales cele legate de rezistența la zgâriere și la pătări. În ultima vreme s-au dezvoltat uleiuri cu rezistență crescută (uleiurile UV pentru pardoseli), fără a afecta aspectul natural al lemnului.

Diluanții sunt folosiți în pregătirea materialelor pentru aplicare și pentru controlul uscării. În funcție de tipul de acoperire, solvenții care se folosesc sunt diluanții organici, apa sau amestecul dintre apă și o cantitate mică de solvent organic miscibil cu aceasta (alcool, acetonă). Diluanții sunt amestecuri de solvenți organici, prin care se controlează uscarea materialelor de finisare. Astfel, un diluant folosit vara, va conține solvenți greu volatili (diluant lent), iar unul folosit iarna va avea solvenți repede volatili (diluant rapid).

Diluanții pot fi: rapizi, medii si lenți. Diluanții lenți prelungesc timpul de uscare pe timpul verii lăsând stratul de lac să se așeze mai bine.
În cazul lacurilor lucioase este recomandată folosirea diluanților lenți și de iarna. Folosirea diluanților rapizi face ca timpul de uscare să se scurteze, recomandată fiind folosirea lor pe timpul iernii. Alegerea unui diluant se face și în funcție de metoda de aplicare și condițiile atmosferice.

Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server...
Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.
Reincarcare 🗙